C O   Ž I V O T   D A L  . . .   a  V Z A L

Zamyšlení a rozhovory o věcech

kolem nás...

...ale i o samotném smyslu života...

Prohlášení Velvyslanectví Syrské arabské republiky v Praze

czechfreepress.cz

Prohlášení Velvyslanectví Syrské arabské republiky v Praze

Miroslav Suja

Velvyslanectví Syrské arabské republiky v Praze upozorňuje, že Spojené státy začaly před několika dny zavádějící kampaň v níž tvrdí, že syrská armáda připravuje chemický útok na syrské občany, což je v rozporu s fakty a realitou a nevychází z žádných skutečných údajů.

Cílem této kampaně je ospravedlnit další agresi vůči Sýrii a odpoutat pozornost od útoků, které provádí takzvaná mezinárodní koalice v čele s USA a které zavinily smrt stovek nevinných syrských občanů.

Vyhrožování Sýrii ze strany USA přichází po velkých vítězstvích, kterých dosáhla syrská armáda a její spojenci v různých oblastech Sýrie proti teroristických skupinám podporovaným USA a dalšími státy. Cílem těchto výhrůžek je zvýšit morálku teroristických skupin a prodloužit tak syrskou krizi.

Sýrie již několikrát opakovala, že se zbavila chemického programu ,což potvrdily i mezinárodní odborné organizace. To znamená, že Sýrie v současné době nemá žádné chemické zbraně.

Sýrie spolupracuje s mezinárodní organizací pro zákaz chemických zbraní a odsuzuje jakékoliv použití těchto zbraní kdekoliv a pod jakoukoliv záminkou.

Syrská vláda zdůrazňuje, že jakákoliv americká agrese vůči sýrské armádě bude sloužit teroristickým organizacím v Sýrii a bude v rozporu s Chartou OSN a rezolucí Rady bezpečnosti týkající se boje proti terorismu zejména rezolucí č.2253.

Tyto nové výhružky ze strany USA přichází také v době, kdy Trumpova administrativa nepředložila žádné důkazy o tom, že Sýrie používala chemické zbraně v Chán Šajchún. Naopak různé analýzy přímo v USA ukazují, že teroristické skupiny stály za útokem v Chán Šajchún s cílem hodit vinu na syrskou vládu a přivolat přímé zahraniční vojenské intervence v Sýrii.

Neserióznost americké administrativy a jejích spojenců se projevila ve chvíli, kdy odmítla udělat objektivní a důkladné vyšetření v Chán Šajchún a na letišti Shajrát, jak k tomu vyzvala Syrská arabská republika, Ruská federace a Íránská islámská republika.